Oficina culinária utilizando Plantas Alimentícias Não Convencionais:

um relato de experiência com agricultores familiares

Authors

  • Manuela Alves da Cunha Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)
  • Lucas Wrieel da Silva Ferreira Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)
  • Aurivânia Kyrlle Peixôto Felicio Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)
  • Heleni Aires Clemente Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)
  • Catarine Santos da Silva Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)
  • Ligia Rejane Siqueira Garcia FACISA/ UFRN https://orcid.org/0000-0002-6039-481X

DOI:

https://doi.org/10.5752/P.2594-5467.2023v7n15p282-292

Keywords:

Recursos Alimentares, Sistemas alimentares, População Rural, Desenvolvimento Sustentável

Abstract

Brazilian biodiversity is rich in vegetable species, especially Non-Conventional Food Plants (PANC), which are undervalued but can potentially promote Food Security. Through community engagement activities, universities can contribute to disseminating knowledge about these plants, contributing to the food sovereignty of communities and the appreciation of biodiversity. Thus, this work aims to present an experience report on a culinary workshop using PANC, carried out with farmers from a rural community. Five recipes were developed using PANC as ingredients. The farmers reported these species as typical in the region but underutilized for human consumption. Initially, farmers were responsible for preparing recipes. Subsequently, they participated in a discussion about healthy eating, which provided a more significant interaction and knowledge exchange between them and the students, professors, and rural extension educators. The tasting of the recipes was the most exciting moment, in which the farmers pointed out considerations about their achievements and were able to share knowledge. At the end of the workshop, the farmers reported that the extension project represented great importance for the rural community, as it promoted the construction of knowledge on topics related to nutrition, the use and valorization of PANC, and health promotion. The development of the workshop proved to be a good strategy to encourage the consumption of local plant species and promote food diversity.

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Author Biographies

Manuela Alves da Cunha, Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

Doutora em Alimentos, Nutrição e Saúde - Docente da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN).

Lucas Wrieel da Silva Ferreira , Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

Graduando em Nutrição pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN).

Aurivânia Kyrlle Peixôto Felicio , Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

Nutricionista pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN).

Heleni Aires Clemente, Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

Doutora em Nutrição - Docente da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN).

Catarine Santos da Silva , Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

Doutora em Nutrição - Docente da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN).

Ligia Rejane Siqueira Garcia, FACISA/ UFRN

Doutora em Saúde Coletiva - Docente da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (FACISA/UFRN)

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Published

2023-12-18

How to Cite

Cunha, M. A. da ., Ferreira , L. W. da S. ., Felicio , A. K. P. ., Clemente, H. A. ., Silva , C. S. da ., & Garcia, L. R. S. . (2023). Oficina culinária utilizando Plantas Alimentícias Não Convencionais: : um relato de experiência com agricultores familiares. Conecte-Se! Revista Interdisciplinar De Extensão, 7(15), 282–292. https://doi.org/10.5752/P.2594-5467.2023v7n15p282-292