Tiradentes Culture and Gastronomy festival:
success factors from the stakeholders' perspective and contributions to local development
DOI:
https://doi.org/10.5752/P.2594-5467.2023v7n13p105-130Keywords:
Tourism, Gastronomic festivals, Stakeholders, Local developmentAbstract
The objective of the work described in this article was to investigate the success factors of the Festival of Culture and Gastronomy of Tiradentes from the perspective of stakeholders and their contributions to local development. In order for the objective to be achieved, a descriptive research was carried out, with a qualitative approach, through a case study, with the participation of stakeholders who cooperate in the organization of the festival. Data were collected through documentary research and semi-structured interviews. The work indicated that the tourist activity, titled as the "biggest festival of Brazilian gastronomy", associated with the Festival Fartura, which takes place in the city of Tiradentes – Minas Gerais, since 1998, had a great influence on the tourist, economic and social development of the city. In addition, the event contributes to the successful dissemination of local cuisine, attracting renowned chefs to participate in the Festival. It was noticed that the architectural and cultural heritage of the place of the event also influences the success of the festival due to its peculiar characteristics, preserved by the investments that occurred in the city from the 90's. private are crucial to the success of the event and relevant to support the festival's actions. Stakeholders, in turn, were recognized as the event's strong cooperation networks, those who bring innovation, partnerships, boost investments and socioeconomic development of the municipality and, therefore, exert maximum influence on the success of the festival.
Downloads
References
° FESTIVAL Cultura e Gastronomia de Tiradentes retorna às ruas da cidade. Jornal Estado de Minas, 16 ago. 2022. Disponível em: https://www.em.com.br/app/noticia/patrocinado/farturabrasil/2022/08/16/fartura-brasil,1386940/25-festival-cultura-e-gastronomia-de-tiradentes-retorna-as-ruas-da-cidade.shtml. Acesso em: 31 ago. 2022.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS - ABIA. fev. 2020. Indústria de alimentos cresce 6,7% em 2019. Disponível em: https://www.abia.org.br/ releases/industria-de-alimentos-cresce-67-em-2019. Acesso em: 30 nov. 2021.
AZEVEDO, E. A. de; BARROS NETO, J.J. S. Os novos cenários turísticos: inovação, planejamento e as mega tendências. Revista a Barriguda, Campina Grande - PB, v. 7, n. 2, p. 220-239, maio/ago., 2017.
BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.
BENI, M. C. Análise estrutural do turismo. São Paulo: Senac, 2019.
BENI, M. C. Globalização do turismo: megatendências do setor e a realidade brasileira. 3. ed. São Paulo: Aleph, 2011.
BENI, M. C. Política e planejamento estratégico no desenvolvimento sustentável do turismo. Turismo em Análise, v. 17, n. 1, p. 5-22, 2006.
COLLIS, J.; HUSSEY, R. Pesquisa em administração: um guia prático para alunos de graduação e pós-graduação. Porto Alegre: Bookman, 2005.
COSTA, M. C. F. da. A influência das festas populares no desenvolvimento local: um estudo de caso sobre o Forró de Curvelo - MG. 2022. 162 f. Dissertação (Mestrado Profissional em Administração), Faculdade Pedro Leopoldo, Pedro Leopoldo, 2022.
DWYER, L.; KIM, C. Destination competitiveness: determinants and indicators. Current issues in tourism, v. 6, n. 5, p. 369-414, 2003.
ESTADO DE MINAS. 25º Festival Cultura e Gastronomia de Tiradentes retorna às ruas da cidade. Belo Horizonte, 16 ago. 2022. Disponível em: https://www.em.com.br/app/noticia/patrocinado/farturabrasil/2022/08/16/fartura-brasil,1386940/25-festival-cultura-e-gastronomia-de-tiradentes-retorna-as-ruas-da-cidade.shtml#google_vignette. Acesso em: 30 nov. 2021.
EMPREENDEDORA fatura R$ 5 mi com pousada em cidade de 7 mil habitantes
mar. 2016. Revista Pequenas Empresas & Grandes Negócios. Disponível em: https://revistapegn.globo.com/Mulheres-empreendedoras/noticia/2016/03/empreendedora-fatura-r-5-mi-com-pousada-em-cidade-de-7-mil-habitantes.html#:~:text=%E2%80%9CA%20cidade%20era%20muito%20pequena,visitantes%20se%20sentissem%20bem%20recebidos. Acesso em: 30 nov. 2021.
FALASSI, A. Time out of time: essays on the Festival Albuquerque. University of New Mexico Press, 1987.
FARTURA BRASIL. Fartura Gastronomia do Brasil, 2021. Disponível em https://www.farturabrasil.com.br/festivais-fartura-brasil/. Acesso em: 30 nov. 2021.
FRANKLIN, A. Z.; STEPHAN, Í. I. C.; REIS, L. F. O turismo em pequenas cidades de Minas Gerais: circuitos turísticos e ICMS Turístico. Pixo-Revista de Arquitetura, Cidade e Contemporaneidade, v. 5, n. 19, 2021.
FREEMAN, R. E.; MCVEA, J. A stakeholder approach to strategic management, 2001. Disponível em: https://ssrn.com/abstract=263511 Acesso em: 30 nov. 2021.
FREITAS, S. Circuito Trilha dos Inconfidentes: 16 anos impulsionando o turismo, set. 2016. Disponível em: www.vanufsj.jor.br/circuito-trilha-dos-inconfidentes-16-anos-impulsionando-o-turismo/. Acesso em: 30 jul. 2019.
FUNDAÇÃO JOÃO PINHEIRO - FJP. Plano Diretor Participativo do Município de Tiradentes. Belo Horizonte: FPJ, 2019.
FURTADO, S. M. Campo gastronômico: Festival de Cultura e Gastronomia de Tiradentes, Minas Gerais. In: SEMINÁRIO DA ASSOCIAÇÃO NACIONAL DE PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO EM TURISMO – ANPTUR, 13. 2016, São Paulo, São Paulo, Anais [...], 2016. Disponível em: https://www.anptur.org.br/anais/anais/files/12/39.pdf. Acesso em: 24 mar. 2019.
SILVEIRA, D. T.; CÓRDOVA, F. P. A pesquisa científica. In: GERHARDT, T. E.; SILVEIRA, D. T. (org.). Métodos de pesquisa. UFRGS Editora, 2009.
GETZ, D.; PAGE, S. J. Progress and prospects for event tourism research. Tourism management, n. 52, p. 593-631, 2016.
GODOY, A. S. Introdução à pesquisa qualitativa e suas possibilidades. Revista de administração de empresas, v. 35, n. 2, p. 57-63, 1995a.
GODOY, A. S. Pesquisa qualitativa tipos fundamentais. Revista de Administração de Empresas- RAE, v. 35, n.3, p. 20-29, 1995b.
HALL, M.C.; WILLIAMS, A.M. Tourism and innovation. New York: Routledge, 2008.
HJALAGER, A. M. A review of innovation research in tourism. Tourism management, v. 31, n. 1, p. 1-12. Disponível em: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261517709001691. Acesso em: 04 nov. 2021.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. 2021b. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/mg/tiradentes.html. Acesso em: 09 out. 2021.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA- IBGE, 2021a. Disponível em https://cidades.ibge.gov.br/brasil/mg/tiradentes/panorama. Acesso em: 09 out. 2021.
KACHNIEWSKA, M. Para a definição de um cluster turístico. Revista de Empreendedorismo, Gestão e Inovação, v. 9, n. 1, p. 33-56, 2013.
KRIPPENDORF, J. Sociologia do turismo: para uma nova compreensão do lazer e das viagens. São Paulo: Aleph, 2003.
LÜBECK, R. M.; WITTMANN, M. L.; SILVA, M. S. Afinal, quais variáveis caracterizam a existência de cluster arranjos produtivos locais (APLS) e dos sistemas locais de produção e inovação (SLPIs)?. Revista Ibero Americana de Estratégia, v. 11, n. 1, p. 120-151, 2012.
MAINOLFI, G.; MARINO, V. Destination beliefs, event satisfaction and post-visit product receptivity in event marketing: Results from a tourism experience. Journal of Business Research, n. 116, p. 699-710, 2020.
MARUJO, N. Turismo e eventos especiais: a Festa da Flor na Ilha da Madeira. Tourism & Management Studies, v. 10, n. 2, p. 26-31, 2014. Disponível em: http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2182- 84582014000200004&lng=pt&tlng=pt. Acesso em: 2 set. 2019.
MARUJO, N. O contributo do turismo de eventos para o desenvolvimento turístico de uma região. Revista DELOS – Desarollo Local Sostenible. Málaga v. 8, n. 23, p. 1-12, 2015. Disponível em: https://www.eumed.net/rev/delos/23/turismo.html. Acesso em: 3 set. 2019.
MAZARO, R. M. Inovação em turismo e competitividade regional: abordagem conceitual e ensaio de aplicação. Revista Turismo em Análise, v. 28, n. 1, p. 1-18, 2017.
MAZARO, R. M.; PANOSSO NETTO, A. Competitividade e inovação em Turismo. In: BENI, Mario Carlos (org.). Turismo, planejamento estratégico e capacidade de gestão: desenvolvimento regional, rede de produção e clusters. São Paulo: Manole, 2012. p.367-381.
MOTTA, P. R. Transformação organizacional: a teoria e a prática de inovar. Rio de Janeiro: Qualitymark, 2001.
PELLEGRINI FILHO, A. Turismo cultural em Tiradentes: estudo de metodologia aplicada. São Paulo: Manole, 2000.
IEPHA - INSTITUTO ESTADUAL DO PATRIMÔNIO HISTÓRICO E ARTÍSTICO DE MINAS GERAIS. 2020. Disponível em: http://www.iepha.mg.gov.br/images/ICMS/2020_tabela_/Tabela_Pontuacao_DEFINITIVA_exercicio_2021-v2.3.pdf. Acesso em 17 set. 2020.
RESENDE, L. M. M.; VOLSKI, I.; BETIM, L. M.; CARVALHO, G. D. G.; BARROS, R.; SENGER, F. P. Critical success factors in coopetition: Evidence on a business network. Industrial Marketing Management, v. 68, p. 177-187, 2018.
REVISTA PEQUENAS EMPRESAS E GRANDES NEGÓCIOS. Mulheres Empreendedoras. 2016. Disponível em: https://revistapegn.globo.com/Mulheres-empreendedoras/noticia/2016/03/empreendedora-fatura-r-5-mi-com-pousada-em-cidade-de-7-mil-habitantes.html/ . Acesso em: 04 nov. 2021.
SANTOS, R. da S. Fatores influenciadores de consumo de festas sertanejas: um estudo na cidade de Belém-PA. 2013. Dissertação (Mestrado Profissional em Administração), Faculdade Pedro Leopoldo, Pedro Leopoldo, 2013.
SECRETARIA DE ESTADO DE CULTURA E TURISMO DE MINAS GERAIS. – SETUR, 2020. Disponível em: https://www.secult.mg.gov.br/. Acesso em: 12 nov. 2021.
SOARES, G. M. Os impactos do turismo em cidades históricas: estudo de Caso Tiradentes MG. In: SEMINÁRIO DE PESQUISA EM TURISMO DO MERCOSUL, 4, Caxias do Sul. Anais [...]. Caxias do Sul, 2006.
SOUSA, B. M. A dinâmica diferenciadora e o processo de criação na gestão de destinos turísticos. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, v. 10, n. 1, p. 3-17, 2016.
SOUSA, H. E.; MENDONÇA, F. M.; SILVA, G. M. Território turístico de Tiradentes: limites e possibilidades da atividade a partir do planejamento e de políticas públicas. In: ENCONTRO NACIONAL DA ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE ESTUDOS REGIONAIS E URBANOS, 18. Anais [...]. Salvador, Bahia, 2020.
SUGAHARA, C. R., & SANTOS VERGUEIRO, W. D. C. Redes sociais: um olhar sobre a dinâmica da informação na rede (APL) Arranjo Produtivo Local Têxtil, de Americana-São Paulo. Revista Interamericana de Bibliotecología, v. 34, n. 2, p. 177-186, 2011.
VIEIRA FILHO, N. A. Q.; DUARTE, G.; SOUZA, T. R. Os impactos do turismo sobre a arte e o artesanato em Tiradentes, Minas Gerais. In: SEMINÁRIO DE PESQUISA EM TURISMO DO MERCOSUL, 4, 2006. Anais [...]. Universidade de Caxias do Sul, Caxias do Sul, 2006.
WOOD, T. J. Mudança organizacional. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2009.
YIN, R. K. Estudo de caso. 5. ed. Grupo A. 2015.Disponível em: https://integrada.minhabiblioteca.com.br/books/9788582602324. Acesso em:27 out. 2020
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
O(s) (co)autor(es) responsabiliza(m)-se pelo ineditismo do texto submetido (sanções possíveis por plágio são de sua inteira responsabilidade) e atribuem a Conecte-se! Revista Interdisciplinar de Extensão a autorização para a publicação deste. O(s) (co)autor(es) assume(m) que este texto não se encontra publicado em nenhum outro veículo, bem como não se encontra em análise, para publicação, em outro periódico.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.